Графік роботи

Пн - Пт. - 8:00 - 18:00

Субота - 8:00 - 13:00 

Неділя - вихідний

 

Зміна графіку роботи

 

Зміни у робочому графіку

повідомляємо на сторінках

соціальних мереж

 

 Чому в холодну пору року ми більше хворіємо?

У наших широтах прохолодна погода триває з жовтня до квітня, чергуючись з випадковими потепліннями, легкими заморозками, лютими морозами або супротивною сльотою. Безсумнівно, температура повітря має на організм великий вплив, і в цій статті ми розглянемо зв’язок холоду, застуди та грипу.

Чому в холодну пору року ми більше хворіємо?

У наших широтах прохолодна погода триває з жовтня до квітня, чергуючись з випадковими потепліннями, легкими заморозками, лютими морозами або супротивною сльотою. Безсумнівно, температура повітря має на організм великий вплив, і в цій статті ми розглянемо зв’язок холоду, застуди та грипу.

Чи справді ми хворіємо від холоду?

Існує думка, що низька температура сама по собі є чинником ризику розвитку простудних захворювань (ГРВІ, грипу, ангіни, ларингіту, тонзиліту і інш.). Це не зовсім відповідає дійсності, інакше люди, що живуть за полярним колом, роками не виходили б з лікарні. На ділі ж вони хворіють на грип та ГРЗ нітрохи не частіше жителів сонячної Австралії чи України, територія якої розташована в помірно-континентальному кліматі.

Шкоди організму приносить не осінь або зима, а різка зміна погоди. Перепад температур дійсно стає стресом для організму, викликає ослаблення імунітету, і ми отримуємо спалахи інфекційних захворювань саме взимку і в міжсезонні.

Що стає причиною ГРЗ?

Захворювання викликає не холод, а вірус. Без нього переохолодження, найвірогідніше, закінчиться пневмонією. Але суха прохолодна погода – сприятлива середа для збереження життєдіяльності вірусу грипу та його швидкого поширення. До того ж, в холодну пору року люди рідше відкривають вікна, а значить, вірус може надовго влаштуватися в затхлому багатолюдному офісі. Недарма медики усіх країн настійно рекомендують під час лікування грипу та ГРВІ регулярно провітрювати кімнату і підтримувати вологість повітря: виконання цих рекомендацій прискорить одужання і полегшить симптоми захворювання.

 

Чи загрожує переохолодження застудою?

Коли людина замерзає, проникність її судин знижується, кровообіг сповільнюється, живлення тканин погіршується, а імунна система слабшає. У такому стані вірусам і бактеріям не складно потрапити в організм, особливо – через дихальні шляхи.

 

Вчені Єльського університету в 2015 році досліджували риновіруси, що викликають нежить, і прийшли до висновку, що ці мікроорганізми люблять холод і краще розмножуються в носі, оскільки температура там нижче, ніж в бронхах або легенів. Саме тому лікарі рекомендують захищати ніс від сильного холоду і регулярно очищати його за допомогою соляного розчину.

Інші причини зимових захворювань

Існують і інші фактори поширення інфекційних захворювань восени і взимку. Вони не пов’язані з температурою повітря, але цілком об’єктивні:

o   У холодну погоду люди проводять своє дозвілля в громадських місцях і менше ходять пішки, віддаючи перевагу метро, автобусам і тролейбусам. Таким чином, шанси зустріти вірус багаторазово зростають.

o   Взимку кількість сонячних днів скорочується, і організм людини страждає від дефіциту вітаміну D, який виробляється під впливом ультрафіолетових променів. Саме він відповідає за нормальне функціонування імунної системи і боротьбу з інфекційними захворюваннями. Якщо хочете уникнути зимових застуд – частіше гуляйте на вулиці в теплу пору року.

o   Короткий світловий день, холодна погода, завантаженість на роботі, тиснява у транспорті, високі ціни на опалення і гарячу воду – стрес-фактори, які докучають нам восени і взимку. Медики давно довели, що хронічний стрес має безліч негативних наслідків, одне з яких – зниження імунітету і схильність до вірусних і бактеріальних інфекцій.

 

Ще одне корисне спостереження: якби холод дійсно викликав простуду, загартовування не мало б сенсу. Але саме загартовані люди, що стежать за своєю фізичною витривалістю, легше переносять перепад температури і менше хворіють. Висновок простий: розвивайте тіло, одягайтеся по погоді, правильно харчуйтеся і добре відпочивайте. Тоді ймовірність зустрічі з інфекцією стане значно нижчою.

Джерело : ukrhealth.net